lunes, 7 de julio de 2014

Aresta del Benicadell (1.104 m)

Juliol 2014

Aquest diumenge Poli, Cuqui i jo (Carlos) ens n'anem cap al límit de la província entre València i Alacant per tal de fer una de les arestes clàssiques del País Valencià, l'aresta del Benicadell.Dades d'interès:

- Distància: 6km
- Desnivell: 700 m
- Temps; 8h (1h des de la casa forestal fins l'inici de l'aresta, 6h d'escalada, 1h des del final de l'aresta fins el cotxe)
- Material necessari: corda de 60m (amb una de 40 metres podria servir), algun fissurer (la ruta està poc protegida en alguns punts) i cordinos.
- Accés: carretera entre Beniatjar i Rafòl de Salem

L'accés a l'aresta es realitza a través d'una pista forestal que trobem al kilòmetre 15 de la carretera comarcal entre Rafòl de Salem i Beniatjar. Aquesta pista forestal, en bones condicions ens condueix a la caseta forestal on deixem el nostre cotxe i comencen a caminar cap a l'inici de l'aresta. Agafem la pista forestal que es troba just davant la casa i que està tancada per una barrera, en aproximadament 500 metres agafem el camí asfaltat que ens surt a l'esquerra. Després de la primera rampa esfaltada, a la dreta surt una senda ben marcada que és la que ens deixarà just al peu de l'aresta, que tenim a la nostra dreta durant tot el recorregut. 

Al principi ens costa trobar l'inici, just al peu de l'aresta es veu una petita cavitat amb una roca més blanca a l'esquerra de la mateixa. Allà tenim el primer paravolt que ens indica l'inici de l'escalada. Aquest primer llarg és un dels més complicats que ens trobarem durant l'activitat d'avui, es un pas de IV que traça una diagonal a esquerres que està poc protegit. Cuquí que s'inicià avui en l'escalada se les veu i se les desitja per fer aquest primer llarg però Poli que va de primer i està en la primera reunió ajuda a Cuqui a arribar fins allà, cosa que li fa agafar confiança i poder realitzar tota l'activitat amb nosaltres. 
Poli obrirà tots els passos més complicats i jo aniré davant durant part de l'aresta on l'exposició no sigui tanta.Després dels dos primers llargs l'aresta es posa menys vertical i ens permet avançar amb més facilitat. Tota l'estona es manté molt entretinguda i sobre tot molt aèria. Té alguns passos més complicats però es va fent amb bastant tranquil·litat.A meitat aresta, en un moment on jo vaig davant tenim un dels ensurts del dia, al baixar un resalt de roca de mig metre aproximadament trepitjo una petita pedra del terra i el turmell se'm torça provocant-me un esquinç al lligament extern del turmell. Noto un cruixit i un dolor insuportable, se m'infla ràpidament i ens fa pensar en el pitjor. Estavem al mig de l'aresta i amb un turmell trencat l'única solució hagués estat trucar al 112 i esperar un rescat. Per sort no és tant, després de 15 minuts el dolor va disminuint i em permet deixar el peu al terra, així que amb molt d'esforç i paciència per part dels meus companys continuem l'aresta amb ganes d'arribar al final lo abans possible.Després d'això ens queden un parell de passos complicats, el pas del cavall, pas molt estret i aeri que hem de passar a cavall. I per últim un pas de IV+ que es passa per una esquerda que trobem a l'esquerra d'un diedre just abans d'arribar al cim del Benicadell. Després d'això el cim, per fi el cim.Ara sols ens queda 1h de senda molt clara cap al cotxe. Una hora que se'm fa eterna amb el dolor al turmell a cada pas.

Activitat molt i molt recomanable, entretinguda, aèria i amb passos exposats però segurs.  
No hay comentarios:

Publicar un comentario